pomocy ułamki zwykłe

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maro224
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 23 sty 2013, 15:07
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

pomocy ułamki zwykłe

Post autor: maro224 »

\(\frac{3}{4}:4\frac{1}{2}+7:1\frac{1}{6}=\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\frac{3}{4} : \frac{9}{2}+7: \frac{7}{6} = \frac{3}{4} \cdot \frac{2}{9} +7 \cdot \frac{6}{7} = \frac{1}{6} +6=6 \frac{1}{6}\)
ODPOWIEDZ