Liczby wymierne i działania

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
monika100
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 04 sty 2013, 15:30
Płeć:

Liczby wymierne i działania

Post autor: monika100 »

POrównaj liczby aib jeżeli a =-3,6-(2,5)+1.4+(-4) b=(1/3)do potegi2razy(-4,5)-(9-5)pdzielic pierwiastek z4 prosze o rozwiozanie jak najszybcjei jesli ktos moze i jeszcze jedno zadanie do liczby -16 i trzy czwarte dodaj iloraz liczby (2,52)i(-4 cale i jedna druga) przepraszam ale nie umiem inaczej napisac
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(a=-3,6-2,5+1,4-4=-8,7\\b=(\frac{1}{3})^2\cdot(-4,5-\frac{9-5}{\sqrt{4}}=-\frac{1}{9}\cdot\frac{45}{10}-\frac{4}{2}=-\frac{1}{2}-2=-2,5\\a<b\)


\(-16\frac{3}{4}+2,52:(-4\frac{1}{2})=-16,75-2,52:4,5=-16,75-0,56=-17,31\)
monika100
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 04 sty 2013, 15:30
Płeć:

zadania prosze o pomoc

Post autor: monika100 »

jakom liczbe nalezy pomnozyc przez (-2 i trzy piąte)aby otrzymac 9,1 i jeszcze jedno (-12;6):(-4,2)=
matirafal
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1239
Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 608 razy
Płeć:

Re: zadani prosze o pomoc

Post autor: matirafal »

monika100 pisze:jakom liczbe nalezy pomnozyc przez (-2 i trzy piąte)aby otrzymac 9,1 i jeszcze jedno (-12;6):(-4,2)=
\(x \cdot (-2 \frac{3}{5})=9 \frac{1}{10}\)
\(x \cdot \frac{-13}{5}= \frac{91}{10}\)
\(x= \frac{91}{10}: \frac{-5}{13} = \frac{-7}{2}=-3,5\)

\((-12,6):(-4,2)= \frac{12,6}{4,2}= \frac{126}{42}= \frac{63}{21}=3\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
ODPOWIEDZ