zadanie

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

zadanie

Post autor: kwiatek1414 »

Kupiec kupił pewien towar za 7,50 zł, potem sprzedał go za 8 zł, potem odkupił go za 9 zł i po raz kolejny sprzedał- tym razem za 10,50zł. Ile zarobił na tych operacjach?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Wydał
\(7,50+9=16,50\)

Otrzymał
\(8+10,50=18,50\)

Zarobił
\(18,50-16,50=2zl\)
matirafal
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1239
Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 608 razy
Płeć:

Re: zadanie

Post autor: matirafal »

Jeśli kupuje to wydaje (na minusie) pieniądze, jeśli sprzedaje to zyskuje (na plusie) stąd
\(-7,50+8-9+10,5=2\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Re: zadanie

Post autor: irena »

matirafal pisze:Jeśli kupuje to wydaje (na minusie) pieniądze, jeśli sprzedaje to zyskuje (na plusie) stąd
\(-7,50+8-9+10,5=2\)
To zadanie ze szkoły podstawowej, więc nie wydaje mi się, że Twój sposób jest lepszy... :)
ODPOWIEDZ