Kobiet o wiek się nie pyta... więc trzeba policzyć ;)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kobiet o wiek się nie pyta... więc trzeba policzyć ;)
Mama Asi jest o 24 lata starsza od córki.
Tata Asi zauważył, że suma kwadratów wieku mamy i Asi jest 10 razy większa niż kwadrat wieku Asi.
Ile lat ma Asia?
Bez układu równań, bez równania z niewiadomą.
Jak to ugryźć...?
Męczy mnie to zadanie okrutnie, choć temat potęgowania już zamknięty.
Tata Asi zauważył, że suma kwadratów wieku mamy i Asi jest 10 razy większa niż kwadrat wieku Asi.
Ile lat ma Asia?
Bez układu równań, bez równania z niewiadomą.
Jak to ugryźć...?
Męczy mnie to zadanie okrutnie, choć temat potęgowania już zamknięty.
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
bez równania to nie wiem, ale z równaniem to będzie tak:
\(x\)-wiek Asi
\((x+24)^2+x^2=10x^2\)
\(x^2+48x+576+x^2=10x^2\)
\(-8x^2+48x+576=0\)
\(x=12 \;\;\;\;\ x=-6\) no ale wiek Asi musi być dodatni, wiec Asia ma 12 lat.
\(x\)-wiek Asi
\((x+24)^2+x^2=10x^2\)
\(x^2+48x+576+x^2=10x^2\)
\(-8x^2+48x+576=0\)
\(x=12 \;\;\;\;\ x=-6\) no ale wiek Asi musi być dodatni, wiec Asia ma 12 lat.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Kobiet o wiek się nie pyta... więc trzeba policzyć ;)
\(a^2+m^2=10a^2
9a^2=m^2
3a=m
m=a+24
3a=a+24
2a=24
a=12\)
9a^2=m^2
3a=m
m=a+24
3a=a+24
2a=24
a=12\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re:
Co nie zawsze prawdą jestlibellle pisze: którzy z matematyki rozumieją coś więcej niż 2+2=4
odnośnie zadania to myślę, że zachodzi tutaj pewna prawidłowość, która często ma miejsce w matematyce. Nie rozwiążemy niektórych zadań nie mając narzędzi do tego przystosowanych. To jest tak jakbyśmy uczniowi w liceum zadali zadanie o wyznaczenie monotoniczności funkcji niestandardowej. Mimo najszczerszych chęci nie uda mu się tego zrobić bez narzędzia jakim są pochodne. Podobnie w życiu codziennym - kiedy złapiemy gumę jadąc samochodem - módlmy się, że zakurzony lewarek odnajdzie się, gdzieś w bagażniku. Bez niego bowiem jesteśmy w beznadziejnej sytuacji (chyba, że jedziemy z rosłym mężczyzną, który użyczy nam swojej muskulatury
Tak to jest z matematyką i nie nadgonimy podstawy programowej drogami na skróty.
Próbowałem wybudować intuicję pierwiastkowania, znaleźć jakiś model, aby uniknąć zdegenerowanego formalizmu, ale nic nie przychodzi do głowy, bo pewnie to jedyna droga, abyś wyjaśniła córce to zadanie
P.S Plusik za tytuł postu. Ma swój urok
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
Obraz krzepkiego mężczyzny służącego muskularnym ramieniem w razie potrzeby do mnie przemawia, w przeciwieństwie do monotoniczności funkcji niestandardowej, pochodnych i ... lewarka
Patryku, czyż mam posądzić zacnych autorów zbioru zadań z matematyki do klasy IV o dalece posuniętą nieznajomość najnowszej podstawy programowej...?
Patryku, czyż mam posądzić zacnych autorów zbioru zadań z matematyki do klasy IV o dalece posuniętą nieznajomość najnowszej podstawy programowej...?
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Absolutnie tego nie powiedziałem. Zacznijmy od początku. Jest sobie Asia, która ma ileś lat i została urodzona, gdy jej mama miała lat 24 i sprytny tato dostrzegł teraz, że jeżeli dodamy kwadrat wieku Asi i kwadrat wieku mamy to otrzymamy wiek Asi przemnożony przez dziesięć.
\(x^2=t \;\;\;\;\ (x+24)^2=z\), gdzie \(x\) - wiek Asi
mamy czyli \(t+z=10t\), stąd \(z=9t\)
ale \(z>24^2=576\), bo mama Asi jest o 24 lata starsza od niej
czyli \(9t>576\)
czyli mamy, że \(t>64\)
czyli wychodzi nam, że kwadrat wieku Asi jest większy od 64.
Czy taki sposób jest odpowiedni?? bo nie wiem, czy mam kombinować dalej
\(x^2=t \;\;\;\;\ (x+24)^2=z\), gdzie \(x\) - wiek Asi
mamy czyli \(t+z=10t\), stąd \(z=9t\)
ale \(z>24^2=576\), bo mama Asi jest o 24 lata starsza od niej
czyli \(9t>576\)
czyli mamy, że \(t>64\)
czyli wychodzi nam, że kwadrat wieku Asi jest większy od 64.
Czy taki sposób jest odpowiedni?? bo nie wiem, czy mam kombinować dalej
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Re: Kobiet o wiek się nie pyta... więc trzeba policzyć ;)
Czy to jest zadanie testowe? Czyli czy są do tego odpowiedzi do wyboru?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: Kobiet o wiek się nie pyta... więc trzeba policzyć ;)
właśnie! dobre pytanie wtedy mój drugi sposób mógłby okazać się dobryanka pisze:Czy to jest zadanie testowe? Czyli czy są do tego odpowiedzi do wyboru?
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Re: Kobiet o wiek się nie pyta... więc trzeba policzyć ;)
patryk00714 to zadanie z IV klasy podstawówki. Nierówności nie umieją rozwiązywać.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.