zadanie

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

zadanie

Post autor: kwiatek1414 »

Dominik opowiada Ani:Potrafię bardzo szybko rozwiązać trudne zadania, na przykład w 10 sekund mogę obliczyć, o ile suma liczb 345,08+39,99 jest większa od różnicy liczb 345,08-39,99.Jak to możliwe?Spróbuj znaleźć metodę Dominika i opisz
ją dokładnie.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Aby dowiedzieć się o ile suma jest większa od różnicy,trzeba odjąć od sumy tę różnicę.
\(345+39,99-(345-39,99)\)
Opuszczając nawias zmienisz znaki na przeciwne i masz
\(345,08+39,99-345,08+39,99\)
Liczby przeciwne dają w sumie zero.Zostało policzyć
\(39,99+39,99=2\cdot 39,99=2\cdot (40-0,01)=2\cdot 40-2\cdot 0,01=80-0,02=79,98\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

345,08+39,99-345,08+39,99=80-0,02=679,98
ODPOWIEDZ