Skarby lasu :)

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Skarby lasu :)

Post autor: libellle »

No tak, tytuł postu piękny, ale o ile mój umysł filologa słowem włada bez zarzutu, o tyle z liczbami mam większy kłopot ;)

Kolejne zadanie:

Mam 4 koszyki:
P - z poziomkami,
M - z malinami,
J - z jagodami,
G - z grzybami.
Ile ważą wszystkie produkty, jeśli:
P + M + J = 40 dag
P + J + G = 65 dag
P + M + G = 50 dag
M + J + G = 55 dag
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Dodaj to wszystko do siebie i będziesz miała wagę 3P+3M+3J+3G=210
czyli P+M+J+G=70
Dalej to juz tylko odejmowanie
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Post autor: libellle »

Aniu, dziękuję :)
Jak to jest, że zadanie z pozoru nierozwiązywalne, z Wami staje się tak łatwe, że aż się rumienię ze wstydu...? ;)
ODPOWIEDZ