Wykonaj te działania:
7525:25
75025:25
750025:25
Dzialania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 188
- Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
- Podziękowania: 7 razy
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Myślę,że sobie żartujesz...
Dzielisz pisemnie:
\(\;301\\
========\\
7525\;:\;25\\
75\\
====\\
==25\\
\;\:\;\;\;25\\
=====\\
\;\;\;0\)
\(75025:25=3001\)
Te dwa zera między cyfrą 3 i 1 pojawiają się,bo 25 nie mieści się w liczbie 0,ani w liczbie 2,dopiero w liczbie 25 jeden raz.
\(750025:25=30001\)
25 mieści się w 75 3 razy,potem nie mieści się w zerze i jeszcze raz w zerze i jeszcze w dwójce,dopiero jeden raz w liczbie 25.
Stąd trzy zera między cyfrą 3 ,a cyfrą 1.
Dzielisz pisemnie:
\(\;301\\
========\\
7525\;:\;25\\
75\\
====\\
==25\\
\;\:\;\;\;25\\
=====\\
\;\;\;0\)
\(75025:25=3001\)
Te dwa zera między cyfrą 3 i 1 pojawiają się,bo 25 nie mieści się w liczbie 0,ani w liczbie 2,dopiero w liczbie 25 jeden raz.
\(750025:25=30001\)
25 mieści się w 75 3 razy,potem nie mieści się w zerze i jeszcze raz w zerze i jeszcze w dwójce,dopiero jeden raz w liczbie 25.
Stąd trzy zera między cyfrą 3 ,a cyfrą 1.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.