Równanie Matematyczne

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Salvane
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 paź 2012, 15:22
Płeć:

Równanie Matematyczne

Post autor: Salvane »

(4.5:18+18:4 1/2 - 3.25) : 5/12
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\((4,5:18+18:4\frac{1}{2}):\frac{5}{12}=(0,25+18\cdot\frac{2}{9})\cdot\frac{12}{5}=(0,25+4)\cdot2,4=4,25\cdot2,4=10,2\)
ODPOWIEDZ