Kolejność działań

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pyxelr
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 25 lut 2012, 19:51
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Kolejność działań

Post autor: Pyxelr »

Ile to jest:

‎48÷2(9+3) = ?

2 czy 288? :D
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(48:2(9+3)=24\cdot12=288\)

Jeśli masz mnożenie i dzielenie, to wykonujesz "od lewej do prawej". Oczywiście, najpierw działanie w nawiasie
Czyli:
\(48:2\cdot12=24\cdot12=288\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(48:2\cdot 12=\frac{48\cdot 12}{2}=288\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ