zad.1 Czekoladki wraz z opakowaniem ważą 1 kg. Czekoladki są o 0,5kg cięższe od opakowania. Ile ważą czekoladki?
zad.2 Agata i Olek mają tyle samo pieniedzy. Ile pieniędzy Agata powinna dać Olkowi, aby Olek miał o 2zł więcej od niej? A o 3 zł? O 5zł? Czy widzisz tu jakąś regułę?
zad.3 Kwadrat o boku 8 cm i prostokat mają równe obwody. Każdy bok prostokąta różni się o tyle samo od boku kwadratu. Jakie mogą być długości boków tego prostokata?
zad.4 Oblicz pole prostokąta o bokach 5cm i 6cm. Jak zmieni sie pole tego prostokąta, jesli długość jednego boku zwiększymy dwukrotnie?
zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 188
- Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
- Podziękowania: 7 razy
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
\(zad1
czekoladki:x\)
\(opakowanie: x-0.5
x+x-0.5=1
2x=1.5
x=0.75\)
czekoladki 0.75
opakowanie 0.25
czekoladki:x\)
\(opakowanie: x-0.5
x+x-0.5=1
2x=1.5
x=0.75\)
czekoladki 0.75
opakowanie 0.25
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: zadania
4
dla bokow
\(a=5,b=6
P=ab=5*6=30\)
Bok a zwiekszamy 2a,b
\(P=2a*b=2*30=60\)
Bok b zwiekszamy 2b,a
\(P=2b*a=2*30=60\)
Pole dwukrotnie sie zwiekszy
dla bokow
\(a=5,b=6
P=ab=5*6=30\)
Bok a zwiekszamy 2a,b
\(P=2a*b=2*30=60\)
Bok b zwiekszamy 2b,a
\(P=2b*a=2*30=60\)
Pole dwukrotnie sie zwiekszy
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zad.3
Obwód kwadratu =8 razy 4=32
Obwód prostokąta o bokach a i b :
\(2a+2b=32\\
a+b=16\\
a=8\;\;\;\;\;b=8\\
a=7\;\;\;\;\;b=9\\
a=6\;\;\;\;\;b=10\\
a=5\;\;\;\;\;b=11\\
a=4\;\;\;\;\;b=12\)
O ile rośnie jeden bok prostokąta o tyle maleje drugi bok.Ich suma wynosi 16,wtedy obwód jest równy 32.
Obwód kwadratu =8 razy 4=32
Obwód prostokąta o bokach a i b :
\(2a+2b=32\\
a+b=16\\
a=8\;\;\;\;\;b=8\\
a=7\;\;\;\;\;b=9\\
a=6\;\;\;\;\;b=10\\
a=5\;\;\;\;\;b=11\\
a=4\;\;\;\;\;b=12\)
O ile rośnie jeden bok prostokąta o tyle maleje drugi bok.Ich suma wynosi 16,wtedy obwód jest równy 32.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zad.2
Agata i Olek mają po a złotych.
Agata daje Olkowi x złotych/
Olek ma teraz (a+x),natomiast Agata ma teraz (a-x),przy tym Olek ma o 2 zł więcej.
\((a+x)-(a-x)=2\\
a+x-a+x=2\\
2x=2\\
x=1\)
Agata da Olkowi 1 zł i on ma o 2 zł więcej od niej.
\((a+x)-(a-x)=3\\
2x=3\\x=1,50\)
Agata da Olkowi 1,50 złotych i wtedy on ma o 3 zł więcej od niej.
\(2x=5\)
x=2,5[/tex]
Jeśli Agata odda Olkowi kwotę x,to Olek będzie miał o 2x więcej niż Agata.
Agata i Olek mają po a złotych.
Agata daje Olkowi x złotych/
Olek ma teraz (a+x),natomiast Agata ma teraz (a-x),przy tym Olek ma o 2 zł więcej.
\((a+x)-(a-x)=2\\
a+x-a+x=2\\
2x=2\\
x=1\)
Agata da Olkowi 1 zł i on ma o 2 zł więcej od niej.
\((a+x)-(a-x)=3\\
2x=3\\x=1,50\)
Agata da Olkowi 1,50 złotych i wtedy on ma o 3 zł więcej od niej.
\(2x=5\)
x=2,5[/tex]
Jeśli Agata odda Olkowi kwotę x,to Olek będzie miał o 2x więcej niż Agata.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.