funkcja liniowa

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
justynka1736
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 01 paź 2011, 18:21
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

funkcja liniowa

Post autor: justynka1736 »

funkcja liniowa określona jest wzorem f(x) = -2x+5 miejscem zerowym tej funkcji jest liczba ?.
anex12345
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 413
Rejestracja: 27 mar 2010, 12:23
Podziękowania: 123 razy
Otrzymane podziękowania: 25 razy
Płeć:

Re: funkcja liniowa

Post autor: anex12345 »

-2x+5=0
-2x=-5
x=-5/2
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(-2x+5=0
-2x=-5
x=\frac{5}{2}\)
ODPOWIEDZ