książka

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ana0503
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 100
Rejestracja: 31 sie 2011, 07:42
Podziękowania: 29 razy
Płeć:

książka

Post autor: ana0503 »

Pierwszego dnia Kasia przeczytała 1/5 całej książki i jeszcze trzy strony, drugiego dnia 1/7 całej książki i jeszcze dwie strony, a trzeciego dnia 1/2 i jeszcze trzy strony, czwartego dnia pozostałe 5 stron. ile czytała każdego dnia??
\sqrt[]{} \wedge \wedge \times -
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Sprawdź treść, bo dane nie pasują.
Zobacz- jeśli x- ilość stron książki, to masz równanie
\(\frac{1}{5}x+3+\frac{1}{7}x+2+\frac{1}{2}x+3+5=x\\\frac{11}{70}x=13\)
ana0503
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 100
Rejestracja: 31 sie 2011, 07:42
Podziękowania: 29 razy
Płeć:

Post autor: ana0503 »

Pierwszego dnia Kasia przeczytała 1/5 całej książki i jeszcze trzy strony, drugiego dnia 1/7 z pozostałej części i jeszcze dwie strony, a trzeciego dnia 1/2 z pozostałej części książki i jeszcze trzy strony, czwartego dnia pozostałe 5 stron. ile czytała każdego dnia??
Tak miało być polecenie
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

x- ilość stron książki

I dnia Kasia przeczytała:
\(\frac{1}{5}x+3\)

Zostało:
\(x-\frac{1}{5}x-3=\frac{4}{5}x-3\)

II dnia Kasia przeczytała:
\(\frac{1}{7}(\frac{4}{5}x-30=\frac{4}{35}x-\frac{3}{7}+2=\frac{4}{35}x+1\frac{4}{7}\)

Zostało po drugim dniu;
\(\frac{4}{5}x-3-\frac{4}{35}x-1\frac{4}{7}=\frac{24}{35}x-4\frac{4}{7}\)

III dnia Kasia przeczytała:
\(\frac{1}{2}(\frac{24}{35}x-4\frac{4}{7})+3=\frac{12}{35}x-2\frac{2}{7}+3=\frac{12}{35}x+\frac{5}{7}\)

IV dnia Kasia przeczytała:
\(5\)

W ciągu czterech dni przeczytała x, czyli:
\(\frac{1}{5}x+3+\frac{4}{35}x+1\frac{4}{7}+\frac{12}{35}x+\frac{5}{7}+5=x\\\frac{7+4+12-35}{35}x=-3-1\frac{4}{7}-\frac{5}{7}-5\\-\frac{12}{35}x=-10\frac{2}{7}\\x=\frac{72}{7}\cdot\frac{35}{12}\\x=30\)

I dnia przeczytała: \(\frac{1}{5}\cdot30+3=6+3=9\)

II dnia przeczytała: \(\frac{4}{35}\cdot30+1\frac{4}{7}=5\)

III dnia przeczytała: \(\frac{12}{35}\cdot30+\frac{5}{7}=11\)

IV dnia przeczytała: \(5\)

Razem (sprawdzenie): \(9+5+11+5=30\)
ODPOWIEDZ