Ułamki dziesiętne

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Igor
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 01 lis 2011, 21:37
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Ułamki dziesiętne

Post autor: Igor »

Za ser, którego cena wynosi 24,8zł/kg zapłaciłam 11zł 16gr. Ile kg(dag) tego sera kupiłam?
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

x - ilość kupionego sera

\(24,8 \cdot x=11.16\)

\(x= 11,16\ :\ 24,8\)

\(x=0,45 kg=45 dkg\)
paulo1213
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 25 mar 2012, 13:34
Podziękowania: 71 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: paulo1213 »

można było napisać
11zł 16gr :24,8zł/kg=0,45kg=45dkg
ODPOWIEDZ