1.Jeśli za 7,4zł kupiłam 40dagciasta, to jaka była cenatego ciasta w zł/kg?
2.Kupiono 7 m wstążki po 3,6zł/m i 5m wstążki po 2,40zł/m. Oblicz średnią cenę metra zakupionych wstążek.
Ułamki dziesiętne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
\(40dag=0,4kg\)
\(0,4kg\rightarrow 7,4zl
\(1kg\rightarrow x zl\)
\(x=\frac{7,4\cdot 1}{0,4}=\frac{74}{10}\cdot\frac{10}{4}=\frac{74}{4}=18,5zl \setminus kg\)\)
\(0,4kg\rightarrow 7,4zl
\(1kg\rightarrow x zl\)
\(x=\frac{7,4\cdot 1}{0,4}=\frac{74}{10}\cdot\frac{10}{4}=\frac{74}{4}=18,5zl \setminus kg\)\)
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
\(\frac{7m\cdot 3,60zl/m+5m\cdot 2,40zl/m}{5m+7m}=\frac{25,20zl+12,00zl}{12m}=3,10zl/m\)
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re:
1) Od ponad 40 lat już nie dkg tylko dagpaulo1213 pisze:7,4zł:40dkg=0,185 tyle za 10 dkg
0,185x 100dkg(czyli kg)=18,5 zł/kg
tak jest łatwiej
2) W pierwszej linii tyle za 1 dag, nie za 10dag
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria