4.Korzystając z równości 392*143=56 056, oblicz:
a) (-3.92)*(-14.3)=
b) 0.392*(-1.43)=
c) (-5605.6)/143=
d) (-3.92)*1.43=
e) (-0.143)*(-392)=
f) 5605.6/(-39.2)=
Mnożenie i dzielenie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 mar 2012, 12:57
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: Mnożenie i dzielenie
skoro \(392 \cdot 143=56 056\)
to:
a) \(-3.92 \cdot (-14.3)= [-\frac{1}{100} \cdot 392] \cdot [- \frac{1}{10} \cdot 14.3]= \frac{1}{1000} \cdot 56056=56.056\)
to:
a) \(-3.92 \cdot (-14.3)= [-\frac{1}{100} \cdot 392] \cdot [- \frac{1}{10} \cdot 14.3]= \frac{1}{1000} \cdot 56056=56.056\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: Mnożenie i dzielenie
b) \(0.392 \cdot (-1.43)= [\frac{1}{1000} \cdot 392] \cdot [ -\frac{1}{100} \cdot 143]=- \frac{1}{100000} \cdot 56056=-0.56056\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: Mnożenie i dzielenie
c) wiemy, że \(\frac{56056}{143} =392\)
\(\frac{(-5605.6)}{143}= \frac{- \frac{1}{10} \cdot 56056 }{143}=- \frac{1}{10} \cdot 392=-39.2\)
\(\frac{(-5605.6)}{143}= \frac{- \frac{1}{10} \cdot 56056 }{143}=- \frac{1}{10} \cdot 392=-39.2\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: Mnożenie i dzielenie
reszta zadań w analogiczny sposób
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)