1) wspólny dzielnik 22 i 23
2) wielokrotność 15
3) wielokrotność 8
4) wieloktotność 10
5) dzielnik 72
6) wspólny dzielnik 34 i 51
7) wielokrotność 19
wielokrotność 9
9) wielokrotność 11
10) wielokrotność 13
wielokrotnoscci i dzielniki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 188
- Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
- Podziękowania: 7 razy
1.
\(NWD(22,\ 23)=1\)
2.
\(W_{15}=\{0,\ 15,\ 30,\ 45,\ 60,\ 75,\ 90,\ 105,\ ...\}\)
3.
\(W_8=\{0,\ 8,\ 16,\ 24,\ 3,\ 40,\ 48,\ ...\}\)
4.
\(W_{10}=\{0,\ 10,\ 20,\ 30,\ 40,\ 50,\ ...\}\)
5.
\(D_{72}=\{1,\ 2,\ 3,\ 4,\ 6,\ 8,\ 9,\ 12,\ 18,\ 24,\ 36,\ 72\}\)
6.
\(34=17\cdot2\\51=17\cdot3\\NWD(34,\ 51)=17\)
7.
\(W_{19}=\{0,\ 19,\ 38,\ 57,\ 76,\ 95,\ ...\}\)
8.
\(W_9=\{0,\ 9,\ 18,\ 27,\ 36,\ 45,\ 54,\ ...\}\)
9.
\(W_{11}=\{0,\ 11,\ 22,\ 33,\ 44,\ 55,\ 66,\ ...\}\)
10.
\(W_{13}=\{0,\ 13,\ 26,\ 39,\ 52,\ 65,\ 78,\ ...\}\)
\(NWD(22,\ 23)=1\)
2.
\(W_{15}=\{0,\ 15,\ 30,\ 45,\ 60,\ 75,\ 90,\ 105,\ ...\}\)
3.
\(W_8=\{0,\ 8,\ 16,\ 24,\ 3,\ 40,\ 48,\ ...\}\)
4.
\(W_{10}=\{0,\ 10,\ 20,\ 30,\ 40,\ 50,\ ...\}\)
5.
\(D_{72}=\{1,\ 2,\ 3,\ 4,\ 6,\ 8,\ 9,\ 12,\ 18,\ 24,\ 36,\ 72\}\)
6.
\(34=17\cdot2\\51=17\cdot3\\NWD(34,\ 51)=17\)
7.
\(W_{19}=\{0,\ 19,\ 38,\ 57,\ 76,\ 95,\ ...\}\)
8.
\(W_9=\{0,\ 9,\ 18,\ 27,\ 36,\ 45,\ 54,\ ...\}\)
9.
\(W_{11}=\{0,\ 11,\ 22,\ 33,\ 44,\ 55,\ 66,\ ...\}\)
10.
\(W_{13}=\{0,\ 13,\ 26,\ 39,\ 52,\ 65,\ 78,\ ...\}\)