Ułamki

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Igor
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 01 lis 2011, 21:37
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Ułamki

Post autor: Igor »

Trasa wędrówki górskiej od schroniska do szczytu przebiegała przez dwie przełęcze. Droga ze schroniska do pierwszej przełęczy stanowiła 2/3 całej trasy. Droga z drugiej przełęczy do szczytu całej stanowiła 1/5 całej trasy. Jaka była odległość między przełęczami, jeżeli cała trasa liczyła 15 km? Zrób rysunek i działania.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\frac{2}{3}+\frac{1}{5}=\frac{10}{15}+\frac{3}{15}=\frac{13}{15}\)

\(1-\frac{13}{15}=\frac{15}{15}-\frac{13}{15}=\frac{2}{15}\)
Taką część całej trasy stanowi odległość między przełęczami

\(\frac{2}{15}\cdot15km=2km\)

Odległość między przełęczami wynosi 2km.
ODPOWIEDZ