zadanie rachunkowe

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

zadanie rachunkowe

Post autor: kwiatek1414 »

Jak można szybko dodać wszystkie liczy naturalne od 1 do 19?
a) od 1 do 49
b) od 1 do 100?
Zapisz obliczenia.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

a) pogrupuj do pełnych takich samych dziesiątek 1 z 49, 2 z 48 itd
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

b)
\(1+100=(1+99)+(2+98)+....+(49+51)+100+50=49\cdot 100+150=4900+150=5050\)
lub
\(\frac{1+100}{2} \cdot 100=50\cdot 101=5050\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ