ułamki w zadaniu tekstowym

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malgos382
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 23 wrz 2010, 14:20
Podziękowania: 91 razy

ułamki w zadaniu tekstowym

Post autor: malgos382 »

1. W czasie promocji ceny na wszystkie towary w sklepie obniżono o 0,2 . Mandarynki kosztują teraz 3 zł 4 gr. Ile kosztowały przed ogloszeniem promocji?

2. Oblicz jaką częścią godziny zegarowej jest :

a). kwadrans b), godzina lekcyjna ( 45 minut ) c). krótka przerwa ( 5 minut )
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

1. x - cena przed promocją
\(x-0,2x=3,4\\0,8x=3,4\\x=4,25\)
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

2.
a) \(\frac{15}{60}=\frac 14\)
b) \(\frac{45}{60}=\frac 34\)
c) \(\frac 5{60}=\frac 1{12}\)
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

2.
\(\frac{15}{60}= \frac{1}{4}\)

\(\frac{45}{60}= \frac{3}{4}\)

\(\frac{5}{60}= \frac{1}{12}\)
ODPOWIEDZ