Skala

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Igor
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 01 lis 2011, 21:37
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Skala

Post autor: Igor »

Ilu km w rzeczywistości odpowiada 4 cm na mapie w skali 1:1000000

W jakiej skali narysowana jest mapa gdy 1,5 cm odpowiada 600 m w terenie.

Odległość między dwoma miejscowościami na mapie jest równa 4cm.Jaka jest rzeczywista odległość między tymi miastami gdy mapa jest wykonana w skali 1:2000000.

Odległość 3 cm na planie odpowiada 420 m w terenie.W jakiej skali wykonano ten plan.

Długość ulicy na planie w skali 1:15 000 wynosi 7 cm.Jaka jest rzeczywista długość ulicy.

Z Warszawy do Rzymu jest około 1800km.Jaki to będzie odcinek na mapie w skali 1:7 500 000. :D
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Igor pisze:Ilu km w rzeczywistości odpowiada 4 cm na mapie w skali 1:1000000
\(1 cm - 1000000cm\)

\(1 cm - 10 km\)

\(4 cm - 4 \cdot 10 km=40 km\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Igor pisze:
W jakiej skali narysowana jest mapa gdy 1,5 cm odpowiada 600 m w terenie.
\(1,5 cm - 600 m\)

\(1,5 cm - 60000cm\)

\(1 cm - 60000:1,5=40000cm\)

\(1:40000\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Igor pisze:
Odległość między dwoma miejscowościami na mapie jest równa 4cm.Jaka jest rzeczywista odległość między tymi miastami gdy mapa jest wykonana w skali 1:2000000.
\(1cm - 2000000cm\)

\(1cm - 20km\)

\(4cm - 4 \cdot 50km=200km\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ