Ułamki w zadaniach

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malgos382
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 23 wrz 2010, 14:20
Podziękowania: 91 razy

Ułamki w zadaniach

Post autor: malgos382 »

1. W klasie Va jest 20 uczniów. Tylko pięcioro z nich świetnie pływa. Jaka część klasy nie umie pływać?

2. Wśród 200 uczniów pewnej szkoły przeprowadzono ankietę na temat ulubionej formy spędzania wolnego czasu. Sportem zajmuje się 40 uczniów, telewizję ogląda 60 uczniów, a książki czyta 12 uczniów. pozostali wolny czas spędzają przed komputerem. Jaka część uczniów tej szkoły preferuje spędzanie wolnego czasu przy komputerze?

3.Zbyszek oszczędza na rower, który kosztuje 1200 zł. Zebrał już 2/3 tej kwoty. Ile pieniędzy jeszcze mu brakuje?

4.Do żółtego i zielonego wazonu o pojemności 1 litr każdy wlano wodę. W zielonym wazonie woda stanowi 0,4 jego objętości, a w żółtym 2/5. Do którego wazonu można dolać więcej wody?

5. Ewa, Ania, Jola i Kasia miały przeczytać pewną książkę. Ewa przeczytała 1/5 tej ksiązki, Ania 0,25 części, Jola 0,55 części, a Kasia połowę. Która z dziewcząt przeczytała najmniejszą , a która największą część książki?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
Pływać nie umie
\(20-5=15\)

\(\frac{15}{20}=\frac{3}{4}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
Przed komputerem spędza czas:
\(200-(40+60+12)=200-112=88\)

\(\frac{88}{200}=\frac{11}{25}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

3.
\(\frac{2}{3}\cdot1200=\frac{2400}{3}=800\)

Brakuje;
\(1200-800=400zl\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

4.
\(0,4=\frac{4}{10}=\frac{2}{5}\)

W obu wazonach jest tyle samo wody. Do obu można więc dolać tyle samo.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

5.
Ewa: \(\frac{1}{5}=0,2\)

Ania: \(0,25\)

Jola: \(0,55\)

Kasia: \(\frac{1}{2}=0,5\)

\(0,2\ <\ 0,25\ <\ 0,5\ <\ 0,55\)

Najmniej przeczytała Ewa, a najwięcej Jola.
ODPOWIEDZ