Ułamki w zadaniach

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malgos382
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 23 wrz 2010, 14:20
Podziękowania: 91 razy

Ułamki w zadaniach

Post autor: malgos382 »

1. W dzbanku było 2 1/2 litra soku. Jarek wypił 3/5 litra soku, a Kasia 0,3 litra. Ile litrów soku zostało w dzbanku?

2. W kwietniu spodnie kosztowały 200 zł. W maju przeceniono je o 0,1 ceny, następnie w czerwcu przeceniono je o 3/5 nowej ceny. Ile kosztowały te spodnie po obu obniżkach?

3. Pan Tadeusz zebrał w lesie 9 1/2 kg jagód. Zawiózł je w jednakowych opakowaniach na targ. Ile opakowań zebrał na targ, jeśli w jednym mieści się ćwierć kg jagód?

4. Ala, Ewa i Jola ważyły swoje zwierzaki . Masa zwierzaka Ali wynosiła 325 g, Ewy 45 dag, Joli 0,53 kg. Który z nich był najlżejszy, a który najcięższy?

5. Cena 1 kg arbuza wynosi 3,60 zł. Ile zapłacisz za 30 dag arbuza?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
\(2\frac{1}{2}-\frac{3}{5}-0,3=2,5-0,6-0,3=1,9-0,3=1,6\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
\(0,1\cdot200=20\\200-20=180\)

\(\frac{3}{5}\cdot180=108\\180-108=72\)
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Post autor: agulka »

1.
\(2\frac{1}{2} - \frac{3}{5} - 0,3 = \frac{5}{2} - \frac{3}{5} - \frac{3}{10} = \frac{25}{10} - \frac{6}{10} - \frac{3}{10} = \frac{16}{10} = 1,6\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

3.
\(9\frac{1}{2}:\frac{1}{4}=\frac{19}{2}\cdot\frac{4}{1}=38\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

4.
\(30dag=0,3kg\\0,3\cdot3,60=1,08\)
ODPOWIEDZ