Ułamki w zadaniach

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malgos382
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 23 wrz 2010, 14:20
Podziękowania: 91 razy

Ułamki w zadaniach

Post autor: malgos382 »

1. a). 4 2/5+0,15= d). 6 1/3- (4,12+2,18)=
b). 14 4/7-2,75=
c). 7 2/5+ 3 3/4-5,7= e).1 7/10+1 1/15: 2 2/3 f). (1 3/5+2,2):6 1/3

2. Pudełko ze spinaczami kosztuje 1,80 zł. W pudełku jest 100 spinaczy. Ile kosztuje jeden spinacz? Wynik podaj z dokładnością 1 grosza.

3. W ryzie papieru jest 500 kartek . Dwie ryzy kosztują 39,80 zł. Ile kosztuje jedna kartka? Wynik podaj z dokładnością do 1 grosza.

4. Karton zawierający 200 ołówków ważył 0,86 kg. Po sprzedaniu połowy ołówków karton z pozostałymi ołówkami ważył 0,5 kg . Ile ważył jeden ołówek?
5. Władysław Łokietek miał około 140 cm. Ile łokci wzrostu miał Łokietek , jeżeli 1 łokieć=59,6 cm?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Zad.5
\(140:59,6=\frac{1400}{596}=\frac{350}{149}=2\frac{52}{149}\approx2,35\)
Zad.4
\(k+200x=0,86\;\;\;\;i\;\;\;\;k+100x=0,5\\
100x=0,36\\
x=0,36:100\\
x=0,0036\;kg=3,6\;gram\)

k-tyle waży karton,
x-tyle waży jeden ołówek.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Zad.3
\(2\cdot 500\cdot x=39,80\\
1000\cdot x=39,80\\
x=39,80:1000=0,0398\approx0,04=4\;grosze\)

Zad.2
\(1,80:100=0,018\approx0,02=2\;grosze\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ