UŁAMKI

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
andzia1975
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 28 lis 2010, 13:14
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

UŁAMKI

Post autor: andzia1975 »

Azja zajmuje około trzy dziesiąte powierzchni lądów na Ziemi ,a Europa jedną piętnastą . Chiny zajmują około pięć dwudziestych czwartych powierzchni Azji,a Polska trzy setne powierzchni Europy .Czy prawdziwe jest stwierdzenie że powierzchnia Chin to mniej więcej tyle samo co dziewieć dziesiatych powierzchni Europy?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Chiny:
\(\frac{5}{24}\cdot\frac{3}{10}=\frac{1}{16}\) lądów na Ziemi

Europa:
\(\frac{1}{15}\) lądów na Ziemi

\(\frac{\frac{1}{16}}{\frac{1}{15}}=\frac{15}{16}=0,9375\approx0,9\)

Można powiedzieć, że powierzchnia Chin to około 0,9 Europy
andzia1975
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 28 lis 2010, 13:14
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: andzia1975 »

:D DZIEKUJE ZA ROZWIAZANIA
ODPOWIEDZ