1. Po przejechaniu 4 1/2 km drogi Wojtek stwierdził, że pozostała mu jeszcze do przejechania 1/4 całej drogi. Jaką drogę miał przejechać Wojtek?
2. Przy budowie nowej drogi pokryto asfaltem 50 km, co stanowiło 5/18 całej drogi. Jakiej długości drogę budowano?
3. Ojciec Marka kupił wieżę na raty. po wpłaceniu 3/15 należności pozostało mu do zapłacenia 1200 zł. oblicz jaka była cena wieży?
4.Oblicz liczbę której:
a). 4/5 to 80
b). 5/7 to 180
c). 5/11 to 37/22
d). 11/3 to 41/9
e). 22/5 to 6 3/4
Ułamki w zadaniach tekstowych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 4.
a. \(\frac{4}{5} x =80 \ \Rightarrow \ x =80 \cdot \frac{5}{4} \ \Rightarrow \ x=100\)
b. \(\frac{5}{7}x =180 \ \Rightarrow \ x =180 \cdot \frac{7}{5} \ \Rightarrow \ x=252\)
c. \(\frac{5}{11}x =\frac{37}{22} \ \Rightarrow \ x =\frac{37}{22} \cdot \frac{11}{5} \ \Rightarrow \ x=\frac{37}{10}\)
d. \(\frac{11}{3} x =\frac{41}{9} \ \Rightarrow \ x =\frac{41}{9} \cdot \frac{3}{11} \ \Rightarrow \ x=\frac{41}{33}\)
e. \(\frac{22}{5}x =6\frac{3}{4} \ \Rightarrow \ x =\frac{ 27}{4}\cdot \frac{5}{22} \ \Rightarrow \ x =\frac{135}{88}\)
a. \(\frac{4}{5} x =80 \ \Rightarrow \ x =80 \cdot \frac{5}{4} \ \Rightarrow \ x=100\)
b. \(\frac{5}{7}x =180 \ \Rightarrow \ x =180 \cdot \frac{7}{5} \ \Rightarrow \ x=252\)
c. \(\frac{5}{11}x =\frac{37}{22} \ \Rightarrow \ x =\frac{37}{22} \cdot \frac{11}{5} \ \Rightarrow \ x=\frac{37}{10}\)
d. \(\frac{11}{3} x =\frac{41}{9} \ \Rightarrow \ x =\frac{41}{9} \cdot \frac{3}{11} \ \Rightarrow \ x=\frac{41}{33}\)
e. \(\frac{22}{5}x =6\frac{3}{4} \ \Rightarrow \ x =\frac{ 27}{4}\cdot \frac{5}{22} \ \Rightarrow \ x =\frac{135}{88}\)