1. Liczbą podzielną przez 2,3 i 5 jest
a. 65 b. 140 c. 270 d.325 wybierz właściwą odpowiedź i wykonaj działanie.
2. NWD (36,48,60 ) jest równy
a. 3 b.6 c. 4 d.12 wybierz właściwą odpowiedź i wykonaj działanie.
3. NWW (2,7,14 ) jest rowna
a. 28 b. 98 c. 196 d. 14 wybierz właściwą odpowiedź i wykonaj działanie.
Podzielność, NWD i NWW
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- alexx17
- Fachowiec
- Posty: 2084
- Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękowania: 38 razy
- Otrzymane podziękowania: 937 razy
- Płeć:
Zad.1.
\(270=5 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3\)
\(Odp.C.\)
Zad.2.
\(36=2 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 3
48=2 \cdot 2 \cdot 2 \cdot 2 \cdot 3
60=2 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 5\)
Wspólne czynniki: 2, 2, 3
\(2 \cdot 2 \cdot 3=12\)
\(NWD (36,48,60 )=12\)
\(Odp.D\)
Zad.3.
\(14=2 \cdot 7\)
\(NWW (2,7,14 )=14\)
\(Odp. D\)
\(270=5 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3\)
\(Odp.C.\)
Zad.2.
\(36=2 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 3
48=2 \cdot 2 \cdot 2 \cdot 2 \cdot 3
60=2 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 5\)
Wspólne czynniki: 2, 2, 3
\(2 \cdot 2 \cdot 3=12\)
\(NWD (36,48,60 )=12\)
\(Odp.D\)
Zad.3.
\(14=2 \cdot 7\)
\(NWW (2,7,14 )=14\)
\(Odp. D\)