Zadania tekstowe - liczby

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malgos382
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 23 wrz 2010, 14:20
Podziękowania: 91 razy

Zadania tekstowe - liczby

Post autor: malgos382 »

1. Liczba 5 razy większa od liczby a
a= 2832:236-555:185 to
a.55 b. 40 c. 45 d. 35 Wybierz właściwą odpowiedź i wykonaj działanie.

2. O ile reszta z dzielenia 23 przez 6 jest większa od reszty z dzielenia 13 przez 5?
a. o 1 b. o 2 c. o3 d. o 0 Wybierz właściwą odpowiedź i wykonaj działanie.

3. Na defiladzie grupa sportowców maszerowała szóstkami. Jeden z uczestników tej grupy zauważył , że szedł w trzeciej szóstce od początku i w czwartej szóstce od końca. W tej grupie maszerowało sportowcow
a. 36 b. 42 c. 24 d. 56 Wybierz właściwą odpowiedź i wykonaj działanie.
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Zad.1.
\(a= \frac{2832}{236} - \frac{555}{185}= \frac{523920}{43660}- \frac{130980}{43660}= \frac{392940}{43660}=9\\9 \cdot 5=45\)

\(Odp. C\)
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Zad.2.

23:6=18r5
13:5=2r3

Odp.B
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Zad.3.

\(6+6+ \fbox{6}+6+6+6=24\)

\(Odp.C\)
ODPOWIEDZ