1. Iloczyn odwrotności liczby a=2 1/4 pomnożone przez 5 1/3 i odwrotności liczby b= 3 1/9 : 1 1/6 jest równy:
a. 1/16 b. 3/25 c. 48 d. 1/32 Wykonaj działanie.
2. Na lekcji matematyki 3 uczniów było nieobecnych , co stanowiło 1/8 liczby uczniów całej klasy . Liczba uczniów tej klasy była równa? Wykonaj działanie.
3. Jeden z kątów przyległych jest 5 razy większy od drugiego . Kąty te mają miary:
a. 40stopni i 140 stopni b. 20 stopni i 100 stopni c. 25 stopni i 150 stopni d. 30 stopni i 150 stopni. wykonaj obliczenia.
Różne zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zad.1
\(a=2\frac{1}{4} \cdot 5 \frac{1}{3}= \frac{9}{4} \cdot \frac{16}{3}=12\)
Odwrotność liczby a:
\(\frac{1}{12}\)
\(b=3 \frac{1}{9}:1 \frac{1}{6}= \frac{28}{9}: \frac{7}{6}= \frac{28}{9} \cdot \frac{6}{7}= \frac{8}{3}\)
Odwrotność liczby b:
\(\frac{3}{8}\)
Obliczasz iloczyn odwrotności,czyli mnożysz:
\(\frac{1}{a} \cdot \frac{1}{b}= \frac{1}{12} \cdot \frac{3}{8}= \frac{1}{32}\)
Zad.2
\(\frac{1}{8} \cdot x=3\\
x=3 \cdot 8=24\)
Klasa liczy 24 uczniów.
Zad.3
\(x+5x=180^ \circ \\
6x=180^ \circ
x=30^ \circ
180^ \circ -30 ^\circ =150^ \circ\)
Odpowiedź D jest prawdziwa.
\(a=2\frac{1}{4} \cdot 5 \frac{1}{3}= \frac{9}{4} \cdot \frac{16}{3}=12\)
Odwrotność liczby a:
\(\frac{1}{12}\)
\(b=3 \frac{1}{9}:1 \frac{1}{6}= \frac{28}{9}: \frac{7}{6}= \frac{28}{9} \cdot \frac{6}{7}= \frac{8}{3}\)
Odwrotność liczby b:
\(\frac{3}{8}\)
Obliczasz iloczyn odwrotności,czyli mnożysz:
\(\frac{1}{a} \cdot \frac{1}{b}= \frac{1}{12} \cdot \frac{3}{8}= \frac{1}{32}\)
Zad.2
\(\frac{1}{8} \cdot x=3\\
x=3 \cdot 8=24\)
Klasa liczy 24 uczniów.
Zad.3
\(x+5x=180^ \circ \\
6x=180^ \circ
x=30^ \circ
180^ \circ -30 ^\circ =150^ \circ\)
Odpowiedź D jest prawdziwa.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.