1. Które zdanie jest prawdziwe?
a. każda liczba podzielna przez 3 jest podzielna przez 9.
b. każda liczba podzielna przez 2 jest podzielna przez 6.
c. kazda liczba podzielna przez 12 jest podzielna przez 4.
d. kazda liczba podzielna przez 4 jest podzielna przez 8.
Wykonaj obliczenia.
2. książka ma 330 stron. Ania w zeszłym tygodniu przeczytała już 4/11 całej książki, a w poniedziałek przeczytała 1/7 pozostałej cześci . Ile stron pozostało jeszcze Ani do przeczytania?
3. W klasie jest 24 uczniów, trzecia część z nich to chłopcy . Ile dziewcząt jest w tej klasie?
4. W starożytności znane były tak zwane ułamki najprostsze o licznikach równych jedności :
np: 1/2, 1/3, 1/4, 1/5, 1/6 . inne ułamki wyrażano ich sumą np: 5/6= 1/2+1/3
ułamek 2/11 można przedstawić:
a. 1/5 + 1/14 b. 1/6+1/66 c. 1/2+ 1/33 d. 1/3+ 1/22 Wykonaj obliczenia.
Zadania różne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zad.1
Zdanie C jest prawdziwe,bo jeśli liczba dzieli się przez 12,to dzieli się przez 3 i 4
\(12=3 \cdot 4=3 \cdot 2 \cdot 2\)
Zad.2
\(\frac{4}{11} \cdot 330=120\)
tyle przeczytała w zeszłym tygodniu.
\(330-120=210\)
Tyle zostało do przeczytania.
\(\frac{1}{7} \cdot 210=30\)
Tyle przeczytała w poniedziałek.
\(210-30=180\)
Pozostało 180 stron do przeczytania.
Zad.3
\(\frac{1}{3} \cdot 24=8\)
Chłopców jest 8.
\(24-8=16\)
Dziewczynek jest 16.
Zad.4
\(\frac{1}{6}+ \frac{1}{66}= \frac{11}{66}+ \frac{1}{66}= \frac{12}{66}= \frac{2}{11}\)
Zdanie C jest prawdziwe,bo jeśli liczba dzieli się przez 12,to dzieli się przez 3 i 4
\(12=3 \cdot 4=3 \cdot 2 \cdot 2\)
Zad.2
\(\frac{4}{11} \cdot 330=120\)
tyle przeczytała w zeszłym tygodniu.
\(330-120=210\)
Tyle zostało do przeczytania.
\(\frac{1}{7} \cdot 210=30\)
Tyle przeczytała w poniedziałek.
\(210-30=180\)
Pozostało 180 stron do przeczytania.
Zad.3
\(\frac{1}{3} \cdot 24=8\)
Chłopców jest 8.
\(24-8=16\)
Dziewczynek jest 16.
Zad.4
\(\frac{1}{6}+ \frac{1}{66}= \frac{11}{66}+ \frac{1}{66}= \frac{12}{66}= \frac{2}{11}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.