1. Zapisz wszystkie potęgi o podstawie 1/2 i wykladniku naturalnym mniejszym od 6.
2. Do pieczenia chleba zużyto 250 kg maki. Ile chleba wypieczono z tej mąki, jeżeli masa maki to 7/10 masy chleba?
3. Kula biała waży 6 kilogramów. Jaka jest waga kuli czerwonej , jeżeli waży ona 3/8 wagi kuli białej i jeszcze 2 1/2 kilograma?
4. Znajdź liczbę której 3/5 jest równe 5/12 liczby 180.
Różne zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Re: Różne zadania
1.
\(( \frac{1}{2} )^0,( \frac{1}{2} )^1,( \frac{1}{2} )^2,( \frac{1}{2} )^3,( \frac{1}{2} )^4,( \frac{1}{2} )^5\)
2.
\(\frac{7}{10} x=250\)
3.
\(\frac{3}{8} \cdot 6+2 \frac{1}{2}\)
4.
\(\frac{3}{5} x= \frac{5}{12} \cdot 180\)
\(( \frac{1}{2} )^0,( \frac{1}{2} )^1,( \frac{1}{2} )^2,( \frac{1}{2} )^3,( \frac{1}{2} )^4,( \frac{1}{2} )^5\)
2.
\(\frac{7}{10} x=250\)
3.
\(\frac{3}{8} \cdot 6+2 \frac{1}{2}\)
4.
\(\frac{3}{5} x= \frac{5}{12} \cdot 180\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.