banał z kangurka z podstawówki

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aneta korbal
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 323
Rejestracja: 14 paź 2010, 21:56
Podziękowania: 193 razy
Płeć:

banał z kangurka z podstawówki

Post autor: aneta korbal »

Proszę o pomoc. Jest mi wstyd, ale nie potrafię rozwiązać siostrze zad, z podstawówki.
Jak używając dodawania i mnożenia z liczb 0,1,2,3,6,8 otrzymać wynik 40. (nie wiadomo od której zacząć, ale nie można przestawiać kolejności)
B)1,4,2,3,4,6=40 :cry:
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

a.
\((2+3)\cdot 8= 40\)

b.
\((1+4)\cdot 2 \cdot 4 =40\)

takie coś może być?
aneta korbal
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 323
Rejestracja: 14 paź 2010, 21:56
Podziękowania: 193 razy
Płeć:

Post autor: aneta korbal »

Trzeba wykorzystać wszystkie liczby i między nie wstawić dodawanie lub mnożenie.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Re: banał z kangurka z podstawówki

Post autor: anka »

B)1,4,2,3,4,6=40

2,3,4,6,1,4

\(2 \cdot 3+4+6 \cdot (1+4)\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
bunio244
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 453
Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 79 razy
Płeć:

Post autor: bunio244 »

a nawiasy można?
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze. :)

© by bunio244
aneta korbal
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 323
Rejestracja: 14 paź 2010, 21:56
Podziękowania: 193 razy
Płeć:

Post autor: aneta korbal »

nie wiem, w kl.3 już potrafią takie działania, a masz pomysł bez nawiasów to też mile widziane.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

podobne zadanie, ale poziom trudności troszkę wyższy:
http://www.youtube.com/watch?v=EO472qM6M9g

:)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Re: banał z kangurka z podstawówki

Post autor: anka »

0,1,2,3,6,8
W sumie nie napisali, że to muszą być liczby jednocyfrowe
1,2,3,6,8,0
\(12+36-8 +0\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
aneta korbal
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 323
Rejestracja: 14 paź 2010, 21:56
Podziękowania: 193 razy
Płeć:

Post autor: aneta korbal »

dzięki za chęci ale nie może być odejmowanie.
ODPOWIEDZ