Cukierki

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

Cukierki

Post autor: kwiatek1414 »

Jeśli z jednej torebki wyjmiesz 2 cukierki , a z drugiej 7 to w obu torebkach zostanie tyle samo cukierków. Ile cukierków jest w kazdej torebce, jeśli razem jest ich 31?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\{x+y=31\\x-2=y-7\)
\(\{x+y=31\\x-y=-5\)
\(2x=26\;\;\;\;\; \Rightarrow \;\;\;\;\;\;x=13\\
y=31-13=18\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Z treści wynika, że w drugiej torebce jest o 5 cukierków więcej niż w pierwszej. Jeśli wyjmiemy te 5 cukeirków, to w każdej torebce będzie po równo, a razem w obu będzie 31-5=26 cukierków.
26:2=13.
13+5=18.

W pierwszej torebce jest więc 13 cukierków, a w drugiej 18.
ODPOWIEDZ