ułamki

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
andzia1975
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 28 lis 2010, 13:14
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

ułamki

Post autor: andzia1975 »

5 i jedna druga : 3 i dwie trzecie minus, w nawiasie 11 minus 1 i pieć siódmych ,poza nawiasem razy5i pieć szóstych
proszę o pomoc
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(5\frac{1}{2}:3\frac{2}{3}-(11-1\frac{5}{7})\cdot5\frac{5}{6}\) ???
andzia1975
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 28 lis 2010, 13:14
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: andzia1975 »

tak ,dokładnie ,przepraszam ale nie umiem zapisać tego tym kodem
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(=\frac{11}{2}:\frac{11}{3}-9\frac{2}{7}\cdot5\frac{5}{6}=\frac{11}{2}\cdot\frac{3}{11}-\frac{65}{7}\cdot\frac{35}{6}=\frac{3}{2}-\frac{325}{6}=\frac{9}{6}-\frac{325}{6}=-\frac{316}{6}=-52\frac{2}{3}\)
andzia1975
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 28 lis 2010, 13:14
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: andzia1975 »

slicznie dziekuje
ODPOWIEDZ