ułamki

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
andzia1975
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 28 lis 2010, 13:14
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

ułamki

Post autor: andzia1975 »

prosze o pomoc nie moge sobie z tym poradzic > 12: 1i pięć siódmych:4i dwie trzecie:1 i jedna ósma MINUS 1 i jedna piąta



















.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Jeśli nie napiszesz w LATEX, to nie będzie czytelne!

Czy to:
\(12:1\frac{5}{7}:4\frac{2}{3}:1\frac{1}{8}-1\frac{1}{5}\) ???
andzia1975
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 28 lis 2010, 13:14
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: andzia1975 »

tak ,dokładnnnie
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(=12:\frac{12}{7}:\frac{14}{3}:\frac{9}{8}-1\frac{1}{5}=12\cdot\frac{7}{12}\cdot\frac{3}{14}\cdot\frac{8}{9}-1\frac{1}{5}=\frac{4}{3}-1\frac{1}{5}=1\frac{1}{3}-1\frac{1}{5}=1\frac{5}{15}-1\frac{3}{15}=\frac{2}{15}\)
andzia1975
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 28 lis 2010, 13:14
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: andzia1975 »

dziękuje
ODPOWIEDZ