Książka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Książka
Krysia zaplanowała przeczytanie lektury w ciagu tygodnia . W poniedziałek przeczytała 1/5 ksiazki, a we wtorek o 1/6 więcej niż dnia poprzedniego . W środę przeczytała o 1/6 mniej niż w poniedziałek . z resztą treści zdecydowała się zapoznać w weekend. Jaka częśc książki Krysia przeczytała w dniach wolnych od szkoły?
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(\frac{1}{5}+( \frac{1}{5}+ \frac{1}{6} \cdot \frac{1}{5})+( \frac{1}{5}- \frac{1}{6} \cdot \frac{1}{5})=\\
= \frac{1}{5}+ \frac{7}{30}+ \frac{5}{30}= \frac{6+7+5}{30}= \frac{18}{30}= \frac{3}{5}\)
Tyle przeczytała,to zostało jej;
\(1- \frac{3}{5}= \frac{2}{5}\)
Odp.W dniach wolnych przeczytała \(\frac{2}{5}\) książki.
= \frac{1}{5}+ \frac{7}{30}+ \frac{5}{30}= \frac{6+7+5}{30}= \frac{18}{30}= \frac{3}{5}\)
Tyle przeczytała,to zostało jej;
\(1- \frac{3}{5}= \frac{2}{5}\)
Odp.W dniach wolnych przeczytała \(\frac{2}{5}\) książki.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.