1. Duży ręcznik kapielowy ma dł. 1. 2/5 m i szerokosć 80 cm. Czy 12 metrów tkaniny frotte o szer. 80 cm wystarczy na uszycie 9 takich reczników?
2. Projekt znaczka pocztowego wykonanego przez kubę ma kształt prostokata o wyniarach 120 cm na 37. 1/2cm. podaj wymiary tego znaczka w skali 1:50.
3. samolot leci ze srednią prędkoscią 1800 km/h. Oblicz jaką odległość pokonuje ten samolot w ciagu a). 1. 1/2 godz. b). 2/3 godz. c). trzech kwadransów.
4. Bluzka kosztowała 240 zł. Podczas wyprzedazy cenę obniżono o 1/5 jej wartosci. Ile kosztowała bluzka po obniżce?
5. Kasia kupiła 2 3/5 kg arbuza, Kinga o 1 1/4 wiecej niż Kasia. Ile łacznie wazyły zakupy dziewczynek?
6. Do sklepu przywieziono 200 butelek coca-coli , co stanowiło 2/5 dostawy wszystkich napojów w tym dniu. Ile łącznie butelek napojów sprowadzono tego dnia do sklepu?
7.Działka ma 400 m kwadratowych, 13/20 działki zajmują warzywa, 3/25 krzewy owocowe, 7/50 kwiaty, 1/50 domek, 1/40 scieżki, a resztę trawnik. Ile m kwadratowych przeznaczono na trawnik?
ułamki w zadaniach tekstowych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1)
Szerokość tkaniny jest taka jak szerokość ręcznika,więc sprawdzamy tylko długość.
Długość jednego ręcznika=\(1 \frac{2}{5}\;m=1,4\;m\)
Na 9 ręczników potrzeba \(1,4 \cdot 9=12,6\;m>12\;m\)
Nie wystarczy.
2)
Wymiary zmniejszasz 50 razy.
\(120:50=2,4\;cm\\
37,5:50=0,75\;cm\)
Wymiary znaczka w skali 1:50 wynoszą:2,4 cm i 0,75 cm.
Szerokość tkaniny jest taka jak szerokość ręcznika,więc sprawdzamy tylko długość.
Długość jednego ręcznika=\(1 \frac{2}{5}\;m=1,4\;m\)
Na 9 ręczników potrzeba \(1,4 \cdot 9=12,6\;m>12\;m\)
Nie wystarczy.
2)
Wymiary zmniejszasz 50 razy.
\(120:50=2,4\;cm\\
37,5:50=0,75\;cm\)
Wymiary znaczka w skali 1:50 wynoszą:2,4 cm i 0,75 cm.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zad.7
400 metrów kwadratowych ma działka.
Obliczamy po ile przeznaczono na poszczególne cele.
\(\frac{13}{20} \cdot 400=260\;m^2\;\;-warzywa\\
\frac{3}{25} \cdot 400=48\;m^2\;\;-krzewy\;owocowe\\
\frac{7}{50} \cdot 400=56\;m^2\;\;-kwiaty\\
\frac{1}{50} \cdot 400=8\;m^2\;\;-domek\\
\frac{1}{40} \cdot 400=10\;m^2\;\;-alejki\)
Reszta to trawnik.
\(400-(260+48+56+8+10)=400-382=18\;m^2\)
400 metrów kwadratowych ma działka.
Obliczamy po ile przeznaczono na poszczególne cele.
\(\frac{13}{20} \cdot 400=260\;m^2\;\;-warzywa\\
\frac{3}{25} \cdot 400=48\;m^2\;\;-krzewy\;owocowe\\
\frac{7}{50} \cdot 400=56\;m^2\;\;-kwiaty\\
\frac{1}{50} \cdot 400=8\;m^2\;\;-domek\\
\frac{1}{40} \cdot 400=10\;m^2\;\;-alejki\)
Reszta to trawnik.
\(400-(260+48+56+8+10)=400-382=18\;m^2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.