mam problem z zadaniem>
każdy z dzbanków ma pojemnosc 1i jedna druga litra.,Każdy z nich napełniono sokiem
1> cztery piate litra
2 >pięć szóstych litra
3> pięć ósmych litra
Pytanie> do którego z nich można dolać jeszcze trzy czwarte litra soku
POMÓŻCIE pozdrawiam
ułamki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 28 lis 2010, 13:14
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Do trzeciego.
Pojemność dzbanka to \(1 \frac{1}{2}\;l= \frac{3}{2}\;l= \frac{12}{8} \;l\)
Nalano \(\frac{5}{8}l\)
Zostało miejsce na \(\frac{12}{8}- \frac{5}{8}= \frac{7}{8}\;l\),
a Ty chcesz tam wlać \(\frac{3}{4}\;l\;\;\;\;czyli\;\;\; \frac{6}{8}\;l\)
No to jeszcze zostaje \(\frac{1}{8}\)litra pustego miejsca.
Pojemność dzbanka to \(1 \frac{1}{2}\;l= \frac{3}{2}\;l= \frac{12}{8} \;l\)
Nalano \(\frac{5}{8}l\)
Zostało miejsce na \(\frac{12}{8}- \frac{5}{8}= \frac{7}{8}\;l\),
a Ty chcesz tam wlać \(\frac{3}{4}\;l\;\;\;\;czyli\;\;\; \frac{6}{8}\;l\)
No to jeszcze zostaje \(\frac{1}{8}\)litra pustego miejsca.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 28 lis 2010, 13:14
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 28 lis 2010, 13:14
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 28 lis 2010, 13:14
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć: