Ostrosłup i stożek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jerzyk PL
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 kwie 2010, 20:44

Ostrosłup i stożek

Post autor: Jerzyk PL »

Mam prośbę nie wiem która odp. wybrać pomóżcie pls
Ostrosłup o podstawie kwadratowej i stożek mają równe wysokości i objętości . Która z tych brył ma większe pole podstawy ?
A)mają równe pola podstawy
B)ostrosłup
C)stożek
D)jest za mało danych , aby to stwierdzic
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(V_s= \frac{1}{3}\p r^2h\)
\(V_o= \frac{1}{3} a^2h\)
\(V_s=V_o\)
\(\frac{1}{3}\p r^2h=\frac{1}{3} a^2h\)
\(\p r^2=a^2\)

No i mamy kwadraturę koła :D
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ