1. Zależność, których z podanych parametrów można zapisać wzorem y=30:x ?
A. x - liczba dziewcząt w klasie trzydziestoosobowej, y- liczba chłopców w klasie
B. x - długość boku prostokąta o obwodzie 30, y - szerokość tego prostokąta
C. x - liczba jabłek o wartości 30zł, y - cena jabłka
D. x - długość boku kwadratu, y - długość przekątnej kwadratu o polu 30.
2. Do menzurki w kształcie walca o średnicy podstawy 8 cm wlano wodę i wrzucono 8 jednakowych kulek. Poziom wody podniósł się o 6cm. Jaką objętość miała każda kulka?
A. 24 pi cm3
B. 192 pi cm3
C. 12 pi cm3
D. 96 pi cm3
3. W 2008 roku zysk firmy Bucik wynosił 5,6 * 10^6 zł, a firmy Ciżemka - 4 * 10^5 zł. Ile razy większy zysk miała firma Bucik?
A. 1,6 * 10^5 razy
B. 14 razy
C. 1,4 * 10^5 razy
D. 1,4 * 10^6 razy.
4. Moneta o promieniu 0,5 cm, tocząc się po podłodze, wykonała y obrotów. Pokonała więc drogę równą:
A. około 2y cm
B. około 6y cm
C. około y cm
D. około 3y cm
5. Firma produkuje serię nietypowych okien, gdzie stosunek wysokości do szerokości jest jednakowy. Rysunek przedstawia zasadniczy model. Jakie wymiary będzie miało okno o obwodzie 13,2m?
A. 2,4m x 4,2m
B. 2m x 4,45m
C. 6,6m x 6,6m
D. 2,8m x 1,6m
http://img266.imageshack.us/img266/8272 ... 141128.jpg
6. Sześcian przestawiony na rysunku (http://img146.imageshack.us/img146/551/100411141142.jpg ) ma krawędź o długości 2. Która z narysowanych krzywych łączących A i B jest krótsza i o ile? Zapisz obliczenia. Przyjmij, że pierwiastek z 5 = 2,2 i pierwiastek = 1,4.
7. Z paska papieru o szerokości 10 cm Sylwia wycięła równoległobok o bokach 12 cm i 6 cm. Jaka jest odległość między liniami cięcia? http://img391.imageshack.us/img391/6606 ... 141151.jpg
Z góry bardzo dziękuję za pomoc
zadania tekstowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1.
C
2.
\(r=4cm\\\Delta\ V=\pi\cdot4^2\cdot6=96\pi\\8V_k=96\pi\\V_k=12\pi\)
C.
3.
\(\frac{5,6\cdot10^6}{4\cdot10^5}=1,4\cdot10=14\)
B.
4.
\(l=\pi\ cm\\s=\pi\ y\approx3y\)
D.
5.
\(2a+2b=13,2\\a+b=6,6m\\\frac{a}{b}=\frac{2,8}{1,6}=\frac{7}{4}\\a=\frac{7}{4}b\\\frac{7}{4}b+b=6,6\\\frac{11}{4}b=6,6\\b=2,4\\a=4,2\\4,2m\ \times \ 2,4m\)
6.
Długość linii ciągłej:
\(c=2+2\sqrt{2}\)
Długość linii przerywanej to przekątna prostokąta o bokach 4 i 2:
\(p^2=4^2+2^2=20\\p=2\sqrt{5}\\c-p=2+2\sqrt{2}-2\sqrt{5}=2(1+\sqrt{2}-\sqrt{5})\approx2\cdot0,2=0,4\)
Krótsza jest przerywana o około 0,4.
7.
Przekrój to równoległobok, w którym wysokość opuszczona na bok 6cm jest równa 10cm. Trzeba obliczyć wysokość opuszczoną na bok 12cm:
\(P=6\cdot10=12x\\x=5cm\)
C
2.
\(r=4cm\\\Delta\ V=\pi\cdot4^2\cdot6=96\pi\\8V_k=96\pi\\V_k=12\pi\)
C.
3.
\(\frac{5,6\cdot10^6}{4\cdot10^5}=1,4\cdot10=14\)
B.
4.
\(l=\pi\ cm\\s=\pi\ y\approx3y\)
D.
5.
\(2a+2b=13,2\\a+b=6,6m\\\frac{a}{b}=\frac{2,8}{1,6}=\frac{7}{4}\\a=\frac{7}{4}b\\\frac{7}{4}b+b=6,6\\\frac{11}{4}b=6,6\\b=2,4\\a=4,2\\4,2m\ \times \ 2,4m\)
6.
Długość linii ciągłej:
\(c=2+2\sqrt{2}\)
Długość linii przerywanej to przekątna prostokąta o bokach 4 i 2:
\(p^2=4^2+2^2=20\\p=2\sqrt{5}\\c-p=2+2\sqrt{2}-2\sqrt{5}=2(1+\sqrt{2}-\sqrt{5})\approx2\cdot0,2=0,4\)
Krótsza jest przerywana o około 0,4.
7.
Przekrój to równoległobok, w którym wysokość opuszczona na bok 6cm jest równa 10cm. Trzeba obliczyć wysokość opuszczoną na bok 12cm:
\(P=6\cdot10=12x\\x=5cm\)