procenty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marlena01
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 23 mar 2010, 15:47
Podziękowania: 39 razy

procenty

Post autor: marlena01 »

*11. Pan Piotr wpłacił 2000 zł do banku „Fortuna”, w którym oprocentowanie wkładów oszczędnościowych
jest równe 6% w stosunku rocznym. Oblicz, ile wyniosą odsetki od tej kwoty po roku,
a ile złotych pozostanie z nich panu Piotrowi, jeśli od kwoty odsetek zostanie odprowadzony
podatek w wysokości 19%. Jaki będzie stan konta pana Piotra po roku oszczędzania? [ odp. Odsetki po roku – 120 zł, odsetki po odprowadzeniu podatku – 97,20 zł, stan konta po roku
– 2097,20 zł ]
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

0,06*2000 =120 ----tyle wynoszą odsetki od 2000 zł
Jeśli odprowadzi 19%,to zostanie mu 81% czyli 0,81 z tych odsetek

0,81*120 =97,20 -----tyle odsetek mu doliczymy do wkładu.
2000+97,20 = 2097,20 zł ----stan konta po roku.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ