Jeszcze raz proszę o pomoc
Mam znowu problem z zadaniem:
Średni wzrost pięciu chłopców z gimnazjalnej drużyny koszykarskiej wynosi 1,95m.O ile zmniejszyłby się średni wzrost zawodników tej drużyny, gdyby zamiast Piotrka o wzroście 1,96m do drużyny wszedł Michał o wzroście 1,81m?
Z góry dziękuję!Forum jest fantastyczne i zawsze ktoś pomoże.Cieszę się, że Was znalazłem hato40
kolejna prośba!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
\(\frac {x_1+x_2+x_3+x_4+1,96}{5}=1,95\)
\(\frac {x_1+x_2+x_3+x_4+1,81}{5}=?\)
\(\frac {x_1+x_2+x_3+x_4}{5}+\frac{1,96}{5}=1,95\)
\(\frac {x_1+x_2+x_3+x_4}{5}=1,95-0,392=1,558\)
\(\frac {x_1+x_2+x_3+x_4+1,81}{5}=\frac {x_1+x_2+x_3+x_4}{5}+\frac{1,81}{5}=1,558+0,362=1,92\)
odp. średni wzrost drużyny zmniejszyłby się o 3cm.
\(\frac {x_1+x_2+x_3+x_4+1,81}{5}=?\)
\(\frac {x_1+x_2+x_3+x_4}{5}+\frac{1,96}{5}=1,95\)
\(\frac {x_1+x_2+x_3+x_4}{5}=1,95-0,392=1,558\)
\(\frac {x_1+x_2+x_3+x_4+1,81}{5}=\frac {x_1+x_2+x_3+x_4}{5}+\frac{1,81}{5}=1,558+0,362=1,92\)
odp. średni wzrost drużyny zmniejszyłby się o 3cm.