zamiana jednostek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marlena01
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 23 mar 2010, 15:47
Podziękowania: 39 razy

zamiana jednostek

Post autor: marlena01 »

W 1cm3 mieści się około 250 ziaren piasku. Oblicz , ile ziaren piasku wypełni pokój o wymiarach 5m X 4m X 3m .
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(5m=500cm\\4m=400cm\\3m=300cm\\V=5\cdot10^2\cdot4\cdot10^2\cdot3\cdot10^2=60\cdot10^6cm^3=6\cdot10^7cm^3\)

\(6\cdot10^7\cdot250=1500\cdot10^7=15\cdot10^9=1,5\cdot10^{10}\)

15 miliardów ziaren.
ODPOWIEDZ