bryły obotowe 2 .
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bryły obotowe 2 .
Stóg siana mam kształt walca nakrytego stożkiem . całkowita wysokość stogu wynosi 4m, przy czym wyskokość części walcowej jest równa 2,2m. średnia stogu to 5m. oblicz masę siana w stogu jeśli gęstość siana jest równa 0,03g/cm3 . plus rysynek
Promień podstawy walca i stożka ma długość 2,5m. Wysokość walca wynosi 2,2m, więc wysokość stożka ma 4-2,2=1,8m.
Obliczyć trzeba sumę objętości walca i stożka:
\(V=\pi\cdot2,5^2\cdot2,2+\frac{1}{3}\pi\cdot2,5^2\cdot1,8=13,75\pi+3,75\pi=17,5\pi\ m^3\approx54,95m^3\)
\(d=0,03\frac{g}{cm^3}=0,03\cdot\frac{10^{-3}kg}{10^{-6}m^3}=0,03\cdot10^3\frac{kg}{m^3}=30\frac{kg}{m^3}\)
\(V=54,95m^3\\d=30\frac{kg}{m^3}\\m=dV\\m=30\frac{kg}{m^3}\cdot54,95m^3=1648,5kg\)
Obliczyć trzeba sumę objętości walca i stożka:
\(V=\pi\cdot2,5^2\cdot2,2+\frac{1}{3}\pi\cdot2,5^2\cdot1,8=13,75\pi+3,75\pi=17,5\pi\ m^3\approx54,95m^3\)
\(d=0,03\frac{g}{cm^3}=0,03\cdot\frac{10^{-3}kg}{10^{-6}m^3}=0,03\cdot10^3\frac{kg}{m^3}=30\frac{kg}{m^3}\)
\(V=54,95m^3\\d=30\frac{kg}{m^3}\\m=dV\\m=30\frac{kg}{m^3}\cdot54,95m^3=1648,5kg\)