Bryły obrotowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Bryły obrotowe
Ołów ma gęstość 11,3g/cm3 , ile kuleczek ołowianych o średnicy 4mm można odlać z 1kg ołowiu ?
Średnica kulki ma 4mm, czyli promień 2mm
Obliczam objętość kulki:
\(V_k=\frac{4}{3}\cdot\pi\cdot\ 2^3=\frac{32}{3}\pi\ mm^3=\frac{32}{3}\pi:1000\ cm^3=\frac{4}{375}\pi\ cm^3\)
Obliczam objętość ołowiu:
\(m=1kg=1000g\\d=11,3\frac{g}{cm^3}\\V=\frac{m}{d}\\V=\frac{1000g}{11,3\frac{g}{cm^3}}=\frac{1000}{11,3}cm^3\)
Obliczam ilość kulek:
\(\frac{\frac{1000}{11,3}}{\frac{4}{375}\pi}=\frac{1000}{11,3}\cdot\frac{375}{4\pi}=\frac{250\cdot375}{11,3\pi}\approx2642,18\)
Można odlać 2642 kulki.
Obliczam objętość kulki:
\(V_k=\frac{4}{3}\cdot\pi\cdot\ 2^3=\frac{32}{3}\pi\ mm^3=\frac{32}{3}\pi:1000\ cm^3=\frac{4}{375}\pi\ cm^3\)
Obliczam objętość ołowiu:
\(m=1kg=1000g\\d=11,3\frac{g}{cm^3}\\V=\frac{m}{d}\\V=\frac{1000g}{11,3\frac{g}{cm^3}}=\frac{1000}{11,3}cm^3\)
Obliczam ilość kulek:
\(\frac{\frac{1000}{11,3}}{\frac{4}{375}\pi}=\frac{1000}{11,3}\cdot\frac{375}{4\pi}=\frac{250\cdot375}{11,3\pi}\approx2642,18\)
Można odlać 2642 kulki.