Ułamki z treścią

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Assasin13
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 04 mar 2009, 17:38
Podziękowania: 8 razy

Ułamki z treścią

Post autor: Assasin13 »

Jeśli od pewnej liczby odejmę jej 2/3 i jeszcze jej 1/4, to zostanie 5. Jaka to liczba?
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

\(x- \frac{2x}{3}- \frac{x}{4}=5
\frac{12x-8x-3x}{12}=5
\frac{x}{12}=5
x=60
60=40+15+5\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(x-\frac{2}{3}x-\frac{1}{4}x=5\\x-\frac{11}{12}x=5\\\frac{1}{12}x=5\\x=60\)
ODPOWIEDZ