Trzej chłopcy rzucają do celu kulami śnieżnymi. Pierwszy rzuca co 6 sekund, drugi co 8 sekund a trzeci co 10 sekund. Ile razy rzucili jednocześnie w ciągu 15 minut, jeżeli pierwszy raz rzucili równocześnie?
Próbuję wypisać wielokrotności tych liczb, żeby zobaczyć, w którym momencie się "spotkają", ale mi coś nie wychodzi.
Może ma ktoś pomysł w jaki sposób to rozwiązać?
Dodam, że zadanie należy rozwiązać z wykorzystaniem metod stosowanych w edukacji wczesnoszkolnej (symulacja rysunkowa, bez równań i układów równań).
Zadanie tekstowe sekundy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Zadanie tekstowe sekundy
\(8=2 \cdot 2 \cdot \cdot 2\\6=2 \cdot 3\\10=2 \cdot 5\)
Na otrzymanie każdej z liczb 8,6,5 wystarczy wybrać trzy dwójki,jedną trójkę i jedną piątkę (najmniejsza wspólna wielokrotność).
\(15 \;minut=15\cdot 60=900\;sekund\)
\(900:(2 \cdot 2 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 5)=7 \frac{1}{2} \)
To oznacz,że 7 razy będą rzucali jednocześnie,ale pierwszy rzut wykonują razem,więc ostatecznie będzie 8 jednoczesnych rzutów.
Na otrzymanie każdej z liczb 8,6,5 wystarczy wybrać trzy dwójki,jedną trójkę i jedną piątkę (najmniejsza wspólna wielokrotność).
\(15 \;minut=15\cdot 60=900\;sekund\)
\(900:(2 \cdot 2 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 5)=7 \frac{1}{2} \)
To oznacz,że 7 razy będą rzucali jednocześnie,ale pierwszy rzut wykonują razem,więc ostatecznie będzie 8 jednoczesnych rzutów.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.