stezenie procentowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marlena01
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 23 mar 2010, 15:47
Podziękowania: 39 razy

stezenie procentowe

Post autor: marlena01 »

do 80g solanki o stężeniu 5% dolano 20g wody. Oblicz stężenie otrzymanego roztworu . Zapisz obliczenia .


a odpowiedz to :4%
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

\(c_%= \frac{80 \cdot 0,05}{80+20}100%= \frac{4}{100}100%=4%\)
ODPOWIEDZ