w pewnym gimnazjum są trzy klasy trzecie. w klasie III a jest 16 chłopców i stanowią oni 50% tej klasy , w klasie IIIb jest 7 chłopców i stanowią oni 25% tej klasy , a w klasie IIIc jest 12 chłopców i stanowią oni 48% tej klasy . Jaki procent uczniów klasy stanowią dziewczęta ? Zapisz obliczenia .
a odpowiedz to :około 59%
procenty 3.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
IIIa chłopców 16 co stanowi 50% czyli dziewcząt też 50% - 16, ogółem uczniów w IIIa 16+16=32
IIIb chłopców 7 co stanowi 25% czyli dziewcząt 75% - 21, ogółem uczniów w IIIb 7+21=28
IIIc chłopców 12 co stanowi 48% czyli dziewcząt 52% - 13, ogółem uczniów w IIIc 12+13=25
\(x= \frac{16+21+13}{32+28+25}100%= \frac{50}{85}100%=58,82%=59%\)
IIIb chłopców 7 co stanowi 25% czyli dziewcząt 75% - 21, ogółem uczniów w IIIb 7+21=28
IIIc chłopców 12 co stanowi 48% czyli dziewcząt 52% - 13, ogółem uczniów w IIIc 12+13=25
\(x= \frac{16+21+13}{32+28+25}100%= \frac{50}{85}100%=58,82%=59%\)