Witajcie ponownie, jak wiecie nie jestem zbyt modrą osobą więc piszę do was abyście mi pomogli ze zrobieniem zadania domowego. Za każdą pomoc będę bardzo wdzięczny.
A o to zadania :
Link jak by nie wyświetlało : http://i42.tinypic.com/16ghp8j.jpg
Bardzo zależy mi na tych zadaniach wiec bardzo proszę was o pomoc za którą dziękuję.
Wielokąty Foremne - okręgi wpisane i opisane
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
26.
długość promienia okręgu wpisanego wynosi:
\(r= \frac{1}{3} h= \frac{a \sqrt{3} }{6}\)
\(\frac{a \sqrt{3} }{6}=3\)
\(a= \frac{18}{ \sqrt{3} }\)
\(a= \frac{18 \sqrt{3} } {3}\)
\(a=6 \sqrt{3}\)
24.
\(a^2+a^2=(2r)^2\)
\(2a^2=4r^2\)
\(a=r \sqrt{2}\)
\(a=6 \sqrt{2}\)
10.
Promień okręgu wpisanego w trójkąt
\(r= \frac{2P_{trojkata}}{a+b+c}\)
podstawić i policzyć
długość promienia okręgu wpisanego wynosi:
\(r= \frac{1}{3} h= \frac{a \sqrt{3} }{6}\)
\(\frac{a \sqrt{3} }{6}=3\)
\(a= \frac{18}{ \sqrt{3} }\)
\(a= \frac{18 \sqrt{3} } {3}\)
\(a=6 \sqrt{3}\)
24.
\(a^2+a^2=(2r)^2\)
\(2a^2=4r^2\)
\(a=r \sqrt{2}\)
\(a=6 \sqrt{2}\)
10.
Promień okręgu wpisanego w trójkąt
\(r= \frac{2P_{trojkata}}{a+b+c}\)
podstawić i policzyć
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.