Punkty N, M, L zaznaczono na bokach trójkąta równobocznego ABC
w taki sposób, że NM ⊥BC, ML⊥AB i LN ⊥AC. Pole trójkąta ABC wynosi 36. Ile wynosi pole trójkąta LMN?
geometria zadanie z trescia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 305
- Rejestracja: 11 paź 2014, 16:14
- Podziękowania: 65 razy
geometria zadanie z trescia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Fachowiec
- Posty: 2802
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 36 razy
- Otrzymane podziękowania: 1476 razy
Re: geometria zadanie z trescia
Zauważ, że
\(1^\circ\ \Delta NML \) jest równoboczny (z bilansu kątów)
\(2^\circ\ \Delta ALN\equiv \Delta LBM\equiv \Delta NMC\ (K,B,K)\), niech \(AN=x>0\), wtedy \(NL=x\sqrt{3}\wedge AL=2x\)
\(3^\circ\ \Delta NLM\sim\Delta ABC\ (b,b,b), \ k=\frac{NL}{AL+LB}=\frac{x\sqrt{3}}{x+2x}=\cdots\)
\(4^\circ\ P_{\Delta NML}=k^2\cdot P_{\Delta ABC}=\cdots\)
Pozdrawiam
\(1^\circ\ \Delta NML \) jest równoboczny (z bilansu kątów)
\(2^\circ\ \Delta ALN\equiv \Delta LBM\equiv \Delta NMC\ (K,B,K)\), niech \(AN=x>0\), wtedy \(NL=x\sqrt{3}\wedge AL=2x\)
\(3^\circ\ \Delta NLM\sim\Delta ABC\ (b,b,b), \ k=\frac{NL}{AL+LB}=\frac{x\sqrt{3}}{x+2x}=\cdots\)
\(4^\circ\ P_{\Delta NML}=k^2\cdot P_{\Delta ABC}=\cdots\)
Pozdrawiam
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 05 mar 2022, 23:38
- Płeć:
Re: geometria zadanie z trescia
@Jerry czy w punkcie czwartym nie powinno by Pnml=k*Pabc?
Nie rozumie skąd w twoim poście jest k^2
Nie rozumie skąd w twoim poście jest k^2
-
- Fachowiec
- Posty: 2802
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 36 razy
- Otrzymane podziękowania: 1476 razy
Re: geometria zadanie z trescia
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.
Pozdrawiam
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 05 mar 2022, 23:38
- Płeć: